Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna alternatywa dla czysto pszennych bułek. Dla zwiększenia ilości błonnika dodaję otręby.
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5257
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17160
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2488
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4673
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5257
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17160
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2488
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4673
Składniki
1. PODMŁODĘ przygotować 12 h przed pieczeniem: mąkę chlebową połączyć z 1 łyżeczką drożdży i ciepłą wodą. Zamknąć miskę i odstawić w ciepłe miejsce. Gotowa podmłoda ma zapach drożdżowo-alkoholowy i mocno gazuje.
2. Do miski przesiać mąki, dodać podmłodę, wodę, sól, drożdże, otręby. 3. Wyrobić na robocie planetarnym (hak) zwiększając stopniowo obroty do konsystencji ciągnącej się plasteliny, ale luźnej. 4. Przełożyć na stolnicę i jeszcze trochę wyrobić i rozciągać. 5. Odstawić na 1h w ciepłe miejsce.
6. Przełożyć na stolnicę, podzielić na 9 części i uformować kule. 7. Przełożyć na blachę do pieczenia i odstawić na 1h do garowania w ciepłe miejsce. 8. Bułki można posypać otrębami lub zostawić nie obsypane. 9. Piekarnik sparować i nagrzać do 230 st. C (góra-dół). 10. Piec 20 min.