Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3177
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 168
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 64
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 81
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3177
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 168
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 64
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 81
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Składniki
Do wysokiej, plastikowej miski wsypałam łyżkę przesianej mąki, dodałam cukier i drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku. Tak przygotowany zaczyn wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na ok 20 min.
Po tym czasie przesiałam resztę mąki do miski z zaczynem, dodałam sól, wodę, masło i wyrabiałam nadgarstki przez ok. 15min. Yhym...Czym dłużej wyrabia się ciasto na pieczywo, tym lepiej.
Trzeba robić to tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Nie ma potrzeby posypywania mąką, bo z czasem, z kleistego ciasta zrobi nam się gładziutkie, jak pupcia niemowlęcia :)
Kiedy już poczujecie, że wyczerpaliście limit ćwiczeń na górną partię ciała, odstawcie ciasto do miski, przykryjcie i pozwólcie wyrosnąć przez ok. 1,5 godz.
Fajnie wyrosło ciasto, co nie? :) No to przygotujcie blachę, połóżcie papier do pieczenia i przez chwilę wyrabiajcie jeszcze ciasto. Uformujcie bułki, ułóżcie na blaszce, przykryjcie jeszcze na 15 min.
Piekarnik nastawcie na 190stopni. I teraz kwestia piekarnika. W znalezionym przepisie było napisane, że bułki mają się piec przez 20 min. W moim piekarniku były gotowe już po 10 minutach. Pod koniec pieczenia włączcie na chwilę termoobieg, coby nadać chrupkości bułkom :)