Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki pszenne na upieczone na drożdżach, posypane sezamem. Idealne do grillowanych burgerów.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21593
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21593
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na osiem części. Z każdej części ciasta formujemy bułki. Z podanego przepisu powinno wyjść 8 bułek. Uformowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze bułki przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z bułkami i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego !!!