Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki pszenne na upieczone na drożdżach, posypane sezamem. Idealne do grillowanych burgerów.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2388
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3381
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1435
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2165
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2388
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3381
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1435
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2165
Składniki
Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajka, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka z cukrem drożdże, oraz pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posypaną mąką. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na osiem części. Z każdej części ciasta formujemy bułki. Z podanego przepisu powinno wyjść 8 bułek. Uformowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożone na blasze bułki przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, wkładamy blachę z bułkami i pieczemy 25-30 minut do ładnego zarumienienia się bułek. Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego !!!