Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułeczki pszenne, zwykłe. Idealne do kiełbasy z grilla. Polecam :)
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 27
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2240
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 249
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1573
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 27
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2240
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 249
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1573
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku (zamiast masła możemy użyć 5 łyżek oleju), z drożdży robimy rozczyn rozpuszczając je w wodzie z łyżką mąki i cukrem. Z przesianej mąki, soli, roztopionego masła, wody z mlekiem i drożdży wyrabiamy ciasto. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu przykryte ściereczką, na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu przez chwilę wyrabiamy ciasto i dzielimy na 9 równych części, każda po około 100 gram. I z każdej z nich formujemy bułeczki. Uformowane z ciasta bułeczki układamy na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką). Ułożone bułeczki lekko posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut, każdą z bułeczek nacinamy do samego spodu. Wyrośnięte bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut na grzałkach góra-dół z termo obiegiem. Dobrze jest na dno piekarnika wstawić miseczkę żaroodporną z wodą. Upieczone bułeczki studzimy na kratce. Smacznego!!!