Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiem, że najprościej jest iść do sklepu i kupić gotowe bułki czy chleb, ale nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Dlatego ciągle powtarzam, że warto jest piec domowe bułki i chleby. Może i zabierze to nam więcej czasu, ale wyobraźcie sobie ten smak i ten zapach, który roznosi się po całym domu i nie można się doczekać kiedy będzie można skubnąć taką rumianą bułkę. Uwielbiam domowe pieczywo i piec i jeść. Zachęcam Was do pieczenia. Taka bułeczka z masłem jest najlepsza, ale można podać z tym czym ma się ochotę. Polecam Wam przepis na bułki pszenno-kukurydziane, jak dla mnie to najlepsze bułki jakie do tej pory upiekłam. Wyszły bardzo puszyste i maślane. Upieczcie je koniecznie na śniadanie lub kolację, a ja smacznego Wam życzę :)
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3824
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 40
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3288
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 198
Przepis dnia
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 3824
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 40
Prosty przepis na mus z rabarbaru. Tylko 2 składniki! Stanowi idealny dodatek...
Odsłon: 1670
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3288
Składniki
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i 200 ml ciepłego mleka. Do roztartych drożdży dodajemy masło, wsypujemy mąkę tortową, mąkę kukurydzianą i sól.
Następnie zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.
Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Układając bułki na blasze zachowujemy odstępy ponieważ bułki urosną i się zrosną. ( Moje rosły jak szalone ).
Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone studzimy.
Gotowe bułki podajemy z dowolnymi dodatkami, a ja smacznego Wam życzę. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 bułek.