Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bułki pszenno-orkiszowe"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Liczba: 12 sztuk. Czas: – ok. 15 minut, całkowity, z wyrastaniem i pieczeniem – 3-3,5 godziny. Stopień trudności: dla początkujących.
W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki, otręby i sól.
Z drożdży, łyżeczki cukru i 2 łyżek mleka zrobić rozczyn i odstawić go na 15 minut (jeśli używamy drożdży suchych i nie ma potrzeby robienia zaczynu, dodajemy je bezpośrednio do mąki).
Do wymieszanych suchych składników wlać mleko, wodę, rozczyn drożdżowy, dodać masło i wsypać resztę cukru.
Dokładnie wyrobić ciasto – można to zrobić rękami lub za pomocą miksera (najlepiej z końcówką w kształcie haka).
Kiedy się połączą, a masa będzie gładka, dużą miskę posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, przykryć je folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 40-60 minut (musi podwoić swoją objętość).
Po mniej więcej 30 minutach należy złożyć je na pół (dzięki temu łatwiej je później formować).
Z wyrośniętego ciasta odrywać małe porcje. Z każdej formować okrągłą bułeczkę.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie układać na niej bułki w odstępach 4-5-centymetrowych. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 230 st. C. Wyrośnięte bułki posmarować delikatnie mlekiem i wstawić do piekarnika.
10. Piec 10-15 minut, aż się zrumienią. Wyjąć i ostudzić na metalowej kratce kuchennej.Źródło: Pani