Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki pszenno-żytnie upieczone z mąki chlebowej Typ-750 i mąki żytniej Typ-720. Podany przepis jest na 6 dużych bułek o wadze 212 g każda.
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 100 ml ciepłej wody sporządzamy rozczyn, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy mąki, dodajemy sól i olej, mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, oraz pozostałą ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto żeby było gładkie elastyczne i odchodziło od rąk. Podczas wyrabiania ciasta w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy składając je pod spód, dwa trzy razy.
Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków z których uformujemy 6 dużych bułek.
Uformowane bułki nacinamy żyletką po środku bułki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 30-35 minut do ładnego zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Smacznego!!!
Smacznego!!!
Naleśniki uwielbiamy prawie wszyscy, ale co zrobić gdy z różnych względów nie...
Odsłon: 11115
Zdrowe, domowe bułeczki na śniadanie lub kolację ;)
Odsłon: 816
Bardzo smaczne paluchy pszenno żytnie, idealne do pieczonych kiełbasek na gri...
Odsłon: 867
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 25
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10430
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 336
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 108
Prosty i szybki przepis na ciasto na pizzę! Ja jako laik w pieczeniu i gotowa...
Odsłon: 25
Bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkami papierówka...
Odsłon: 10430
Sernik ma różne oblicza. Wolisz ten ciężki, wilgotny, lekko kwaskowy? Czy kre...
Odsłon: 336
Delikatne, mięciutkie, pachnące śliwką i marcepanem. Stary domowy przepis któ...
Odsłon: 108
Składniki
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 100 ml ciepłej wody sporządzamy rozczyn, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy mąki, dodajemy sól i olej, mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, oraz pozostałą ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto żeby było gładkie elastyczne i odchodziło od rąk. Podczas wyrabiania ciasta w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy składając je pod spód, dwa trzy razy.
Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków z których uformujemy 6 dużych bułek.
Uformowane bułki nacinamy żyletką po środku bułki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 30-35 minut do ładnego zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego!!!
Smacznego!!!
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Bułki z pesto z pietruszki i bazylii
Kolorowa focaccia
Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Przyrządź prostą i kolorową foca...
Odsłon: 88
pszenny chleb nocny
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 7629