Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bułki pszenno-żytnie upieczone z mąki chlebowej Typ-750 i mąki żytniej Typ-720. Podany przepis jest na 6 dużych bułek o wadze 212 g każda.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3816
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414607
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3816
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414607
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2352
Składniki
Z drożdży, cukru, łyżki mąki i 100 ml ciepłej wody sporządzamy rozczyn, wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut aż drożdże urosną. Do większej miski przesiewamy mąki, dodajemy sól i olej, mieszamy. Dodajemy wyrośnięte drożdże, oraz pozostałą ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto żeby było gładkie elastyczne i odchodziło od rąk. Podczas wyrabiania ciasta w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy składając je pod spód, dwa trzy razy.
Dzielimy ciasto na 6 równych kawałków z których uformujemy 6 dużych bułek.
Uformowane bułki nacinamy żyletką po środku bułki. Tak przygotowane bułki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60 minut.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 30-35 minut do ładnego zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce. Smacznego!!!
Smacznego!!!