Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuje z różnymi dodatkami. Dziś zapraszam po przepis na bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego. W głowie mam już mnóstwo pomysłów na kolejne ciekawe bułeczki ;)
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 736
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 64
Deser z kaszy manny na mleku migdałowym z soczystymi wiśniami i chrupiącymi p...
Odsłon: 51
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 736
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 64
Składniki
Drożdże razem z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Do mieszanki dodać 400g mąki żytniej, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać sól oraz 400g mąki pszennej i siemię lniane. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez ok 30 minut.
Po tym czasie uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Tępą stroną noża robimy nacięcia. Jeśli ciasto się przykleja nóż posypujemy mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut (najlepiej do podwojenia objętości) Bułeczki pieczemy przez ok 15 minut do zarumienienia w temperaturze 200 stopni C.