Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bułki z bitą śmietaną"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 140
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, cukier, szczyptę soli i odrobinę zmielonego kardamonu. Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim pokruszone drożdże. Na koniec dodaj do mleka płynne masło. Całość wlej do miski z sypkimi składnikami.
Starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około godzinę). Po tym czasie ponownie zagnieć, podziel na 20 części.
Z każdej części uformuj w dłoniach kuleczkę. Kuleczki porozkładaj na pokrytej pergaminem blasze. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj każdą kulkę z wierzchu rozmąconym jajkiem. Blachę wstaw do piekarnika.
Piecz bułeczki na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. Wyjmij i przestudź. Przekrój każdą bułeczkę na pół.
Schłodzoną krem ówkę ubij na sztywno. Przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij na spody bułeczek, nakryj odkrojonymi wierzchami. Podawaj razem z galaretką owocową.Źródło: Świat kobiety