Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam domowe pieczywo. Za każdym razem jak upiekę chleb lub bułki, muszę kawałek odkroić, pozwolić masełku się na nim roztopić i dodać miód z rodzinnej pasieki. Ciepłe, z chrupiącą skórką... takie najbardziej lubię! ;)
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Składniki
Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą, dodajemy cukier, mak, masło i drożdże z miodem rozpuszczone w wodzie. Całość wyrabiamy mikserem lub dłońmi. Gdy ciasto już jest elastyczne odstawiamy je i pozostawiamy na ok 1 godz do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).
Z ciasta formujemy bułeczki (ok 9), wycinamy charakterystyczny dla kajzerek wzorek, przykrywamy ścierką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut.
Bułki przed włożeniem do piekarnika smarujemy mlekiem. Pieczemy w 200*C ok 15 minut.