Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Składniki
Mąkę przesiej do miski ze szczyptą soli oraz cukier. Dodaj łyżkę oleju i jajko. Drożdże pokrusz rozpuść w 125 ml ciepłej wody. Wlej do mąki. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Uformuj kulę i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoju swoją objętość, ponownie zagnieć, a następnie podziel na 12 porcji z każdej u formuj kulkę, rozpłaszcz ją, tworząc placek. Placek połóż na pokrytej papierem do pieczenia blasze, odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie obierz cebule i pokrój w talarki lub piórka. Pieczarki oczyść, opłucz, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój w plasterki.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, wrzuć cebule krótko przesmaż. Dodaj pokrojone pieczarki. Samaż razem, często mieszając, aż pieczarki zrobią się rumiane. Na zawartość patelni dopraw do smaku solą oraz pieprzem, zdejmij z ognia i pozostaw do lekkiego ostudzenia.
Pomidory opłucz, pokrój na kawałki. Dodaj do pieczarek i cebuli. Kilka gałązek natki drobno posiekanej. Połącz z farszem. Rozłóż go na wyrośniętych spodach. Posyp na startym na tarce żółtym serem. Blachę wstaw do piekarnika. Piecz 20 min w temp. 200 st.