Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chaczapuri to pyszny gruziński chlebek z serem.
Drożdże rozprowadzamy niewielką ilością ciepłego mleka z odrobiną soli i cukru. Kiedy podrosną dodajemy do mąki. Podlewamy ciepłym mlekiem i jogurtem i wyrabiamy na szklistą masę, w między czasie dodajemy olej. Ciasto powinno odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dobre ciasto jest leciutkie , rozciągające się.
Sery ścieramy na tarce lub rozkruszamy w przypadku sera fetta. Łączymy ze sobą najlepiej dłonią. Robimy cztery kule.
Ciasto dzielimy na cztery porcje. Każda lekko rozwałkowujemy, środek zostawimy grubszy.
Kładziemy ser, zlepiamy tworząc kulę, którą następnie rozpłaszczamy na grubość około jednego centymetra.
Tak przygotowany chlebek możemy piec ok 15 min w nagrzanym do 220 stopni C w piekarniku lub możemy smażyć na suchej patelni z obu stron. W moim przypadku chaczapuri było pieczone. Po upieczeniu delikatnie smarujemy masłem.
Gruzińskie ciasto z czerwonej fasoli jest nie tylko smaczne, niezbyt słodkie...
Odsłon: 10962
Chaczapuri to rodzaj Gruzińskiego chlebka/placka drożdżowego z serowym farsze...
Odsłon: 1370
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 686
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4343
Same pyszności na talerzu. Polecam :)
Odsłon: 36
Pyszne młode ziemniaczki z twarożkiem ziołowym z koperkiem polecają się na ob...
Odsłon: 686
Moja propozycja na bagietki idealne. Będą doskonałe do dań z grilla, ale równ...
Odsłon: 4343
Same pyszności na talerzu. Polecam :)
Odsłon: 36
Składniki
Drożdże rozprowadzamy niewielką ilością ciepłego mleka z odrobiną soli i cukru. Kiedy podrosną dodajemy do mąki. Podlewamy ciepłym mlekiem i jogurtem i wyrabiamy na szklistą masę, w między czasie dodajemy olej. Ciasto powinno odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dobre ciasto jest leciutkie , rozciągające się. Sery ścieramy na tarce lub rozkruszamy w przypadku sera fetta. Łączymy ze sobą najlepiej dłonią. Robimy cztery kule. Ciasto dzielimy na cztery porcje. Każda lekko rozwałkowujemy, środek zostawimy grubszy. Kładziemy ser, zlepiamy tworząc kulę, którą następnie rozpłaszczamy na grubość około jednego centymetra. Tak przygotowany chlebek możemy piec ok 15 min w nagrzanym do 220 stopni C w piekarniku lub możemy smażyć na suchej patelni z obu stron. W moim przypadku chaczapuri było pieczone. Po upieczeniu delikatnie smarujemy masłem.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Kolorowa focaccia
Pieczywo
pszenny chleb nocny
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Bułki z pesto z pietruszki i bazylii
Kolorowa focaccia
Kto powiedział, że gotowanie musi być nudne? Przyrządź prostą i kolorową foca...
Odsłon: 129
pszenny chleb nocny
Przepyszny chleb o sprężystym miąższu i grubej, chrupiącej skórce. Mimo, że c...
Odsłon: 9196