Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chaczapuri to pyszny gruziński chlebek z serem.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 506
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 842
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 506
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 842
Składniki
Drożdże rozprowadzamy niewielką ilością ciepłego mleka z odrobiną soli i cukru. Kiedy podrosną dodajemy do mąki. Podlewamy ciepłym mlekiem i jogurtem i wyrabiamy na szklistą masę, w między czasie dodajemy olej. Ciasto powinno odstawać od ręki. Odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dobre ciasto jest leciutkie , rozciągające się. Sery ścieramy na tarce lub rozkruszamy w przypadku sera fetta. Łączymy ze sobą najlepiej dłonią. Robimy cztery kule. Ciasto dzielimy na cztery porcje. Każda lekko rozwałkowujemy, środek zostawimy grubszy. Kładziemy ser, zlepiamy tworząc kulę, którą następnie rozpłaszczamy na grubość około jednego centymetra. Tak przygotowany chlebek możemy piec ok 15 min w nagrzanym do 220 stopni C w piekarniku lub możemy smażyć na suchej patelni z obu stron. W moim przypadku chaczapuri było pieczone. Po upieczeniu delikatnie smarujemy masłem.