Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chałka z marmoladą"
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2148
Wybierasz się w długi weekend na piknik? Może przyda ci się przepis na ciasto...
Odsłon: 168
Składniki
Przygotuj rozczyn. Do miseczki wkrusz drożdże, wsyp 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki, wlej 1 szklanki mleka, wymieszaj. Miseczkę przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 min. Na stolnicę lub blat przesiej pozostałą mąkę, wsyp cukier oraz sól, wymieszaj.
Następnie dodaj jajko, przestudzony tłuszcz oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Włóż je do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny, by urosło. W trakcie wyrastania 2 razy odgazuj ciasto uderzając w nie pięścią.
Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie, rozwałkuj na prostokąt i potnij na 3 lub 4 równe paski. Każdy pasek posmaruj rozmąconym jajkiem a potem marmoladą. Następnie zwiń w długie wałki. Zlep końce wałeczków z jednej strony i zapleć z nich warkocz. Końce ciasta podwiń pod spód.
Chałkę ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 40-60 minut, by podwoiła swą objętość. Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nim wierzch chałki.
Piecz 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie