Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
z podanej porcji wyszło 12 chałeczek :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16864
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23981
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16864
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23981
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dokładnie wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem jajka i sezamu). Ciasto dokładnie wyrobić mikserem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i jeszcze raz rękoma zagnieść, uformować z niego wałek (ale niezbyt cienki) i pokroić na ok. 12 kawałków. Każdy kawałek przeciąć wzdłuż na 3 części ale nie dokrawać do końca, zaplatać warkocze a końcówkę podwinąć pod spód. Układać na blaszce, posmarować jajkiem posypać sezamem lub makiem i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach ok 20-25 minut.