Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
z podanej porcji wyszło 12 chałeczek :)
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11866
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 110
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8534
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155329
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1159
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11866
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 110
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8534
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155329
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1159
Składniki
Mąkę wsypać do miski, dokładnie wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki (z wyjątkiem jajka i sezamu). Ciasto dokładnie wyrobić mikserem, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyjąć je z miski i jeszcze raz rękoma zagnieść, uformować z niego wałek (ale niezbyt cienki) i pokroić na ok. 12 kawałków. Każdy kawałek przeciąć wzdłuż na 3 części ale nie dokrawać do końca, zaplatać warkocze a końcówkę podwinąć pod spód. Układać na blaszce, posmarować jajkiem posypać sezamem lub makiem i odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach ok 20-25 minut.