Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 156
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 829
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 943
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 156
Składniki
Zrób rozczyn: do sporej miski rozkruszamy drożdże i dodajemy do nich cukier i dokładnie rozcieramy. Następnie dodajemy do drożdży roztartych z cukrem ciepłe mleko. Nie może ono być za gorące bo zniszczy drożdże, ani za zimne. Potem dodać 4 łyżeczki mąki pszennej i dokładnie wszystko wymieszać, aby nie było grudek. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 25 min. przykryte ściereczką.
Wsypać do miski 1 kg mąki, dodać sól i rozczyn z drożdży. Wlać dwie szklanki ciepłej wody. Wyrobić ciasto, dolewając w razie potrzeby jeszcze trochę wody. Odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2-3 godziny. Wyrośnięte ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i posypać ziołami. Piecz w nagrzanym piekarniku do 250 stopni ok. 25 min., aż się wyzłoci. Do ciasta można też dodawać zioła, czarne oliwki, suszone warzywa. Można także używać różnego rodzaju mąki - nie tylko pszennej.