Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chleb chłopski, z kiełbasą"
Polecam.
Odsłon: 251
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 650
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 32
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Polecam.
Odsłon: 251
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 650
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 32
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 100
Składniki
Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki zalej połową szklanki wody. Wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia.
Kiełbasę pokrój i podsmaż na patelni bez tłuszczu. Odstaw, aby ostygła.
Do wyrośniętego zaczynu drożdżowego dodaj pozostałe ciasta, wytopiony tłuszcz z kiełbasy. (ale bez kawałków kiełbasy). Wyrabiaj ciasto ok. 15 minut, aby się dobrze napowietrzyło. Uformuj w kulę, nakryj, odstaw do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodaj pokrojoną zimną kiełbasę i jeszcze raz zagnieć. Odstaw jeszcze do wyrośnięcia. Przełóż ciasto do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Ponownie odstaw na 15 minut.
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika. Piecz ok. 60 min w temp. 180°C. Zamiast kiełbasy możesz także dodać do ciasta wysmażone skwarki z chudego wędzonego boczku. Chleb będzie równie smaczny.
<strong>Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>Źródło: Bella Relaks