Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb domowy razowy to pyszne wydanie chleba domowego, oczywiście jeśli pieczywo razowe ktoś lubi. Jedni lubią białe pieczywo, inni żytnie, ciemne albo właśnie razowe. Osobiście nie jestem zwolenniczką konkretnego rodzaju pieczywa, ponieważ każde zrobione własnoręcznie jest pyszne.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8624
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7184
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4904
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327804
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8624
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7184
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4904
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327804
Składniki
Mąki przesiałam. W kubeczku wymieszałam drożdże z cukrem i dwoma łyżkami mąki z tej wcześniej odważonej. Zalałam jedną szklanką ciepłej wody, wymieszałam i odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn już wyrósł dodałam go do przesianej mąki, dolałam drugą szklankę wody, dodałam sól i olej. Wyrobiłam ciasto na gładką masę, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Po ok. 1 godzinie kiedy ciasto wyrosło wyrobiłam je raz jeszcze i ułożyłam w formie (moja miała 24 cm średnicy) do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Formę wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia. Chleb przed wsadzeniem do piekarnika oprószyłam mąką i zrobiłam nacięcia na wierzchu.
Piekłam mój chleb w 200 stopniach przez 60 minut.