Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb domowy razowy to pyszne wydanie chleba domowego, oczywiście jeśli pieczywo razowe ktoś lubi. Jedni lubią białe pieczywo, inni żytnie, ciemne albo właśnie razowe. Osobiście nie jestem zwolenniczką konkretnego rodzaju pieczywa, ponieważ każde zrobione własnoręcznie jest pyszne.
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1825
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8384
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 769
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253673
Polecam.
Odsłon: 1476
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1825
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8384
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 769
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253673
Polecam.
Odsłon: 1476
Składniki
Mąki przesiałam. W kubeczku wymieszałam drożdże z cukrem i dwoma łyżkami mąki z tej wcześniej odważonej. Zalałam jedną szklanką ciepłej wody, wymieszałam i odstawiłam zaczyn do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn już wyrósł dodałam go do przesianej mąki, dolałam drugą szklankę wody, dodałam sól i olej. Wyrobiłam ciasto na gładką masę, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia. Po ok. 1 godzinie kiedy ciasto wyrosło wyrobiłam je raz jeszcze i ułożyłam w formie (moja miała 24 cm średnicy) do pieczenia, przykryłam ściereczką i odstawiłam do ponownego wyrośnięcia. Formę wyłożyłam wcześniej papierem do pieczenia. Chleb przed wsadzeniem do piekarnika oprószyłam mąką i zrobiłam nacięcia na wierzchu.
Piekłam mój chleb w 200 stopniach przez 60 minut.