Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb gryczany z mąki białej gryczanej na zakwasie. Zakwas zrobiłam z mąki owsianej i ryżowej pełnoziarnistej. Możesz zrobić z gryczanej.
Polecam.
Odsłon: 369
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1448
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 551
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1930
Polecam.
Odsłon: 369
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1448
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 551
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1930
Składniki
Składniki zakwasu mieszamy w dość dużym, czystym, wyparzonym słoiku. Na wierzch kładziemy czystą serwetkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce w kuchni. Co dziennie - rano i wieczorem - karmimy zakwas czubatą łyżeczką mąki i niewielką ilością wody (zawsze brałam letnią przegotowaną) i mieszamy razem całość (do mieszania używałam drewnianej łyżki). Rano karmiłam mąką owsianą a wieczorem mąką pełnoziarnistą ryżową. Po kilku dniach na wierzchu i na bokach słoika powinny się pojawić bąbelki. To znak że zakwas pracuje i można go użyć. Nie używaj zakwasu jeśli nie ma tych oznak. Zaczyn:
Składniki mieszamy ze sobą (użyłam drewnianej łyżki) w sporej misce i przykrywamy czepkiem. Odstawiamy na przynajmniej 12 godzin. Po tym czasie mamy gotowy zaczyn.
Ciasto chlebowe: składniki mieszamy wyrabiamy około 5 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem. Po godzinie sprawdzamy gęstość ciasta i wyrabiamy kilka minut (można dodać 50 ml wody jeśli jest taka potrzeba). Po wyrobieniu przekładamy ciasto do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia albo dobrze natłuszczonej olejem i wysypanej porządnie mąką ryżową foremki. Wyrównujemy wierzch ciasta pędzlem maczanym w wodzie albo mokrą dłonią. Foremkę odstawiamy na kilka godzin do wyrośnięcia ciasta przykrytą czepkiem foliowym. U mnie ciasto wyrastało do 5 godzin (ciasto może wyrastać nawet 12 godzin, w zależności od siły zakwasu). Po tym czasie a raczej kiedy cisto urosło powyżej foremki rozgrzałam piekarnik na 250 st. C i piekłam przez 10 minut. A potem 50 minut w temperaturze 230 stopni Celsjusza.
Gorący chleb, zaraz po wyjęciu po wierzchu posmarowałam mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Dzięki temu jest błyszcząca.