Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chleb na drożdżach"
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 687
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 50
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 90
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 687
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 50
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 71
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 90
Składniki
Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, otręby, siemię lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz sezam i wymieszaj łyżką. Dodaj pokruszone drożdże, wlej letnią wodę i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką (ciasto będzie miało dosyć luźną konsystencję). Miskę przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 min, by ciasto wyrosło. Po tym czasie ponownie wymieszaj łyżką.
Podłużną formę wysmaruj olejem i obficie posyp otrębami. Włóż ciasto, wierzch wyrównaj łyżką zmoczoną w wodzie. Foremkę przykryj ściereczką i ponownie odstaw na ok. 20 min, by ciasto jeszcze raz wyrosło. Piekarnik nagrzej do temperatury 220° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz ok. 15 min. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180° C i piecz jeszcze ok. 45 min.
Do chleba możesz dodać też kminek, prażoną cebulkę, orzechy lub czarnuszkę.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut Kromka: 155 kilokalorii
Tylko 20 minŹródło: Świat i Ludzie