Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały w smaku i zdrowy chleb. Nowością jest zastosowany w technologii produkcji podpiwek zamiast wody. Ten smak będzie za Tobą chodził.
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5019
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1899
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5019
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1899
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 51
Składniki
Zalecam pozyskanie zakwasu z pobliskiej piekarni, ponieważ potrzebna jest niewielka ilość, poza tym właściwa jakość tego zakwasu. Podpiwek można samemu przyrządzić z suchej mieszanki dostępnej na allegro, lub gotowy kupić, lecz jest drogi. (nie mylić podpiwka z napojem "kwas chlebowy")
Trochę wstępnych informacji. Wyprodukowanie chleba na bazie podpiwka jest zdecydowanie trudniejszym zadaniem, jednak wspaniałe efekty smakowe i zdrowotne rekompensują poczyniony wysiłek. Wiem o czym piszę, ponieważ jestem autorem pomysłu. Proponuję poczytać o właściwościach zdrowotnych podpiwka na www.google.pl, na przykład Warmińskiego. Efekty uzyskane w wyniku zastosowania podpiwka do produkcji chleba zamiast wody, skłoniły nas do zgłoszenia pomysłu celem opatentowania, wynikiem czego, ma już miejsce ochrona patentowa pomysłu. Opis technologiczny. Żurek zamieszać z podanych składników do jednolitej rzadkiej konsystencji. Ważne jest, żeby po zamieszaniu posiadał temperaturę pokojową ok. 22 °C i pozostawić na 16-18 godzin, również w temperaturze pokojowej w celu dojrzewania. Dojrzały żurek zamieszać z pozostałymi składnikami na ciasto do sztywnej jednolitej gęstej konsystencji ciasta. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min, wszystko nadal w temp pokojowej. Dobrze przykryć ciasto ręcznikiem kuchennym. Po wyrośnięciu zbić ciasto zaciągając boki na górę w celu pozbycia się z ciasta powietrza i uformować okrągły bochenek, można również uformować wzdłużnie i lekko ponacinać. Pozostawić do wyrośnięcia na około 40 min. w zależności od temperatury otoczenia. Przed włożeniem do piekarnika dobrze jest zwilżyć wierzchnią warstwę wodą pędzelkiem. Piec około 50 min. w temp. 210 °C. Dla urozmaicenia jako dodatki można zastosować różne ziarna, podobnie jak w chlebach wyprodukowanych na bazie wody. Można zastosować do chleba większą proporcję mąki żytniej, jednak trzeba przy tym pamiętać o stosunku ilości żurku do ilości użytej mąki żytniej, czyli o tyle trzeba zwiększyć ilość żurku. Ewentualne pytania można zadać na e-maila: corngold@wp.pl Życzę smacznego