Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chleb na zakwasie"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Składniki
Przygotuj zakwas.
Do dużego, wyparzonego słoika wsyp 1 szklanki mąki żytniej, wlej 1 szklanki przegotowanej wody o temperaturze pokojowej i dokładnie wymieszaj. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godz. Po tym czasie dokarm zakwas, czyli dodaj 1 szklanki mąki oraz 1 szklanki wody, wymieszaj i odstaw na 24 godz. Czynność powtórz 3. i 4. dnia.
Po ok. 3 godz. od ostatniego dokarmiania zakwas jest gotowy do użycia. Zakwas należy dokarmiać codziennie – wystarczą 2 łyżki mąki i 2 łyżki wody.
Jeśli nie będziesz piekła chleba zbyt często, zakwas wstaw do lodówki (na maksymalnie 10 dni). Po tym czasie należy go wyjąć, zostawić na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej i dokarmić.
Po 3 godzinach będzie go można użyć do wypieku chleba.
Przygotuj chleb. Do miski dodaj przesianą mąkę, otręby, pestki słonecznika, cukier oraz sól i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj zakwas oraz letnią wodę i wymieszaj mikserem (końcówką z hakami) lub drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do podłużnej formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2-5 godz. (czas rośnięcia zależy od temperatury). Piecz 15 minut w temp. 200° C. Następnie zmniejsz temp. do 180° C, piecz jeszcze ok. 45 minut.
(bez czasu oczekiwania): 15 minut Kromka: 160 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie