Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo zdrowy i smaczny chleb, prosty w przygotowaniu i pieczeniu.
...ale pyszny.
Odsłon: 674
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 54
Polecam.
Odsłon: 604
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 331
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 129
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5108
...ale pyszny.
Odsłon: 674
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 54
Polecam.
Odsłon: 604
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 331
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 129
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5108
Składniki
Dzień przed pieczeniem przygotowujemy: zaczyn: 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego 100 gram mąki żytniej typ 720 pół szklanki chłodnej przegotowanej wody Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką o odstawiamy na 5-6 godzin. Najlepiej na noc.
W dniu pieczenia: 500 gram mąki pełnoziarnistej orkiszowej zaczyn przygotowany dzień wcześniej 300 ml ciepłego mleka (30 st.C) 3 łyżki płatków żytnich 1 łyżkę soli ziarna słonecznika do posypania Mąkę orkiszową wsypujemy do miski, dodajemy sól i zaczyn. Stopniowo wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto (mikserem, hakami), około 4 minuty do połączenia składników.
Po tym czasie wyrabiania ciasto powinno być elastyczne.
Tak wyrobione ciasto przekładamy do wysmarowanej i posypanej otrębami dużej formy keksowej.
Posypujemy ziarnem słonecznika.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (24-25 st.C) na 5 - 6 godzin do wyrośnięcia .
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni Celsjusza, wierzch ciasta spryskujemy wodą (ja na spód piekarnika wstawiam miseczkę żaroodporną z wodą). Wstawiamy formę z ciastem do piekarnika i pieczemy 20 minut w 240 stopniach Celsjusza, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i pieczemy kolejne 20 minut w 200 stopniach Celsjusza.
Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
Smacznego!!!