Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciepłe pieczywo i ten nieziemski aromat roznoszący się po domu....to nagroda za poświęcony czas przy mieszaniu/wyrabianiu ciasta Polecam Wam przepis na chleb pełnoziarnisty z otrębami żytnimi
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7022
Polecam.
Odsłon: 147
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5379
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2600
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7022
Polecam.
Odsłon: 147
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5379
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2600
Składniki
Do przygotowania chleba potrzebny jest aktywny zakwas. Jeśli nie dysponujecie zakwasem to będzie trzeba go zrobić.
Następnie przygotowujemy zaczyn: 45 g zakwasu, 150 g mąki pszennej oraz 150 g wody - mieszamy i odstawiamy na 12 godzin
Do miski w której mamy zaczyn dodajemy mąkę, drożdże (roztarte z odrobiną cukru - postać płynna), wodę oraz łyżeczkę soli. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto chlebowe powinno być dość gęste, nieregularne. Przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej otrębami żytnimi. Zostawiamy do wyrośnięcia, ciasto powinno zrównać się z brzegiem formy. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy otrębami. Pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez kwadrans i około 30 minut w 185 stopniach. Smacznego!
Cieszymy się zapachem i smakiem chleba :)