Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieczorem upieczony, na śniadanie skonsumowany...zdrowy chlebek pszenno-razowy :)
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 258
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 758
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22064
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 258
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 758
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22064
Składniki
Drożdże skruszyć do miski, zasypać cukrem i pozostawić do rozpuszczenia. Następnie dodać kilka łyżek mąki pszennej i tyle wody. by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Poczekać 10 min. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto drożdżowe. Gotowe przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60-70 min.
Z wyrośniętego ciasta uformować 2 bochenki chleba, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bochenki naciąć ukośnie i pozostawić jeszcze na 20 min. Następnie posmarować wodą i posypać dowolnymi ziarnami ( u mnie sezam i siemię lniane). Piec w nagrzanym do temp. 230 stopni piekarniku przez ok. 20-25 min. Smacznego!