Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb pszenno-żytni z garnka
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 154
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2164
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12321
Polecam. Doskonale pasuje na święta, na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 154
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2164
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12321
Składniki
Drożdże pokruszyć, zasypać cukrem, łyżka mąki pszennej. Wlać pół szklanki ciepłej wody, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Do osobnej dużej miski wsypać mąki, olej, sól, szklankę ciepłej wody oraz rozczyn. Wyrobić ciasto najlepiej dłonią. ( ciasto wychodzi dość klejące ale odchodzi od rąk). Odłożyć ponownie do miski i przykryć szczelnie folią spożywczą. Ciasto odkładamy na minimum 5 godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Po upływie określonego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, blat posypujemy odrobiną mąki i ponownie wyrabiamy ciasto, aż zacznie ładnie odchodzić od ręki. Uformować w dłoniach bochenek, przykryć ściereczką i pozostawić pod przykryciem na 30 minut. W międzyczasie możemy włożyć do pieca naczynie żaroodporne z przykrywką włączyć piekarnik na 220 stopni i podgrzać naczynie. Gdy piekarnik się nagrzeje wyjąć delikatnie naczynie przełożyć do niego bochenek, naciąć nożem kilka kresek lub kratkę, przykryć i wstawić do piekarnika. Po włożeniu chleba zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez 30 minut a następnie kolejne 20 minut bez przykrycia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!