Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb pszenny to idealny dodatek do każdego śniadania, kolacji czy nawet sałatki serwowanej na lunch. Chrupiąca i złocista skórka skrywa wilgotne i elastyczne wnętrze. Ten chleb piecze się na zaczynie pszennym, a nie na drożdżach, dzięki czemu jest o wiele pyszniejszy i zachowuje świeżość na dłużej.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 184
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 466
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 184
Składniki
Wszystkie składniki, z wyłączeniem 50 ml wody przełóż do miski. Jeśli ciasto jest suche, dodaj odłożoną wcześniej wodę.
Zagniataj ciasto do uzyskania jednolitej masy, a następnie przykryj miskę folią spożywczą na 30 minut.
Rozciągnij i złóż ciasto w misce kilka razy, obracając miskę za każdym pociągnięciem. Uformuj wstępny bochenek, łączeniem do góry.
Przykryj i odstaw chleb na 6 godzin.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 st. Celsjusza i włóż do niego emaliowany garnek holenderski z pokrywką lub naczynie do zapiekania do pieca i podgrzewaj je przez ok. 15 minut.
Uformuj ostateczny bochenek. Wyjmij naczynie z pieca i włóż do niego chleb pszenny. Ostrożnie natnij go ostrym nożem. Załóż pokrywkę i wstaw ciasto do piekarnika.
Natychmiast zmniejsz temperaturę do 220 st. Celsjusza. Piecz chleb przez 20 minut, a następnie zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez kolejne 18-25 minut, kiedy temperatura wewnętrzna osiągnie 100 st. Celsjusza.
Chleb pszenny wyjmij z garnka i pozostaw do ostygnięcia na kratce przez co najmniej 90 minut przed pokrojeniem. Najlepiej jednak dać odpoczywać bochenkowi przez 2-4 godziny.
Przechowuj go w chlebaku i zużyj w ciągu 3-4 dni. Alternatywnie możesz też chleb zamrozić po owinięciu w folię spożywczą.