Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio zauważyłam , że po chlebkach pieczonych na zakwasie, boli mnie żołądek. Nie wiem czy to przypadek czy faktycznie mój organizm żle reaguje na zakwas w wypiekanym przeze mnie chlebku.Postanowiłam więc tym razem upiec chleb na samych drożdżach. Dolegliwości nie zauważyłam a więc nie każdemu służy chleb na zakwasie.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1291
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 23
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12155
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 36
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1291
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 23
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12155
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 36
Składniki
Do misy miksera wlać najpierw letnią wodę i mleko. Stopniowo wsypywać mąkę i resztę składników. Wyrabiać hakiem przez 10-12 minut. Na końcu wlać 2 łyżki oleju i dodać ulubione dodatki. Mój chlebek jest tym razem bez dodatków. Ciasta nie przekładam do miski, tylko zostawiam w tej samej, w której wyrabiałam ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na półtora godziny by wyrosło. Odgazować , (czyli krótko zarobić) i przełożyć do dwóch średnich keksówek wysmarowanych cienko olejem. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 15 minut pod przykryciem. Piekarnik rozgrzać do 240 stopni. Chlebki przed włożeniem do pieca posmarować żółtkiem rozmieszanym z 1 łyżką mleka.Piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut. Jeśli zaczną się mocno rumienić w trakcie pieczenia-przykryć papierem do pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika, chlebki posmarować pędzlem umoczonym w bardzo zimnej wodzie.