Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy chleb na tradycyjnych drożdżach. Z tego przepisu upieczesz dwa pokaźne bochenki.
Drożdże kruszę i zasypuję cukrem. Gdy zaczną się rozpuszczać dodaję do nich 0,5 szklanki mąki i 0,5 szklanki ciepłej wody. Całość mieszam i pozostawiam w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki. Sól i masło rozpuszczam we wrzącej wodzie i łączę z zimnym mlekiem.
Do zaczynu dodaję naprzemiennie pozostałą mąkę i płynne składniki, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu (ja zazwyczaj wkładam miskę do lekko nagrzanego piekarnika).
Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagniatam i dzielę na dwie części. Każdą część umieszczam w wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówce. Wierzch każdego chlebka obsypuję wybranymi nasionami, w moim przypadku makiem i pozostawiam w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut.
Keksówki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. W tej temperaturze piekę chleby przez 15 minut, następnie powierzchnię każdego z nich lekko zwilżam wodą, a temperaturę zmniejszam do 180 stopni Celsjusza i piekę jeszcze około 30 minut. Chleb wyciągam z blaszek i przykrywam bawełnianym ręcznikiem. Po wystudzeniu jest gotowy do jedzenia.
Świeżo upieczony chleb, ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty i niekruszący...
Odsłon: 18286
Bo najlepszy jest pieczony w domu. Całość przygotowuje się w mgnieniu oka. A...
Odsłon: 809
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 20
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1543
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1392
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 128
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1309
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 20
Wędzona makrela jest bardzo pożywna, bogata w białko i kwasy tłuszczowe Omega...
Odsłon: 1543
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 1392
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 128
Cacio e pepe jest rzymskim daniem i oznacza dosłownie „ser i pieprz”. Ten min...
Odsłon: 1309
Składniki
Drożdże kruszę i zasypuję cukrem. Gdy zaczną się rozpuszczać dodaję do nich 0,5 szklanki mąki i 0,5 szklanki ciepłej wody. Całość mieszam i pozostawiam w ciepłym miejscu. W tym czasie przygotowuję pozostałe składniki. Sól i masło rozpuszczam we wrzącej wodzie i łączę z zimnym mlekiem.
Do zaczynu dodaję naprzemiennie pozostałą mąkę i płynne składniki, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto przykrywam bawełnianą ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu (ja zazwyczaj wkładam miskę do lekko nagrzanego piekarnika).
Ciasto po wyrośnięciu jeszcze raz zagniatam i dzielę na dwie części. Każdą część umieszczam w wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą keksówce. Wierzch każdego chlebka obsypuję wybranymi nasionami, w moim przypadku makiem i pozostawiam w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut.
Keksówki wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. W tej temperaturze piekę chleby przez 15 minut, następnie powierzchnię każdego z nich lekko zwilżam wodą, a temperaturę zmniejszam do 180 stopni Celsjusza i piekę jeszcze około 30 minut. Chleb wyciągam z blaszek i przykrywam bawełnianym ręcznikiem. Po wystudzeniu jest gotowy do jedzenia.
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Chleb tygrysi
Pieczywo
Mega szybkie bajgle
Pieczywo
Bułka pszenna z ziemniakami
Pieczywo
Bułeczki cynamonowe
Chleb tygrysi
Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza pięknym wzorom na chrupiącej skórce. Sam...
Odsłon: 2445
Mega szybkie bajgle
Pyszne, szybkie, najlepsze na śniadanie bajgle…
Odsłon: 102