Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
dobry dodatek do serów
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2868
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 338
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 253
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2868
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 338
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 253
Składniki
Z pół szklanki wody, drożdży, 2-3 łyżek mąki i miodu zrobić zaczyn. Odstawić na 15 minut.
Do dużej miski wsypać resztę mąki, sól, wlać wodę, roztopione masło i zaczyn. Wyrobić ciasto (ręcznie około 15 minut, robotem 8-10 minut). Odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.
Orzechy z grubsza posiekać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Dodać orzechy, zagnieść, uformować okrągły bochenek. Sporą miskę wyłożyć papierem do pieczenia, umieścić w niej uformowany bochenek, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika włożyć garnek ceramiczny lub żeliwny albo naczynie żaroodporne z pokrywką, nagrzać do temperatury 240 stopni.
Nagrzany garnek ostrożnie wyciągnąć z piekarnika, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto (razem z papierem do pieczenia), przykryć pokrywką i natychmiast wsadzić do piekarnika. Piec 40 minut.
Upieczony chleb wyciągnąć z garnka. Studzić na kratce.