Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysłowy chleb z dodatkiem maku to naprawdę smaczna propozycja dla miłośników domowego pieczywa ;)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5814
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12500
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5249
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5814
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12500
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5249
Składniki
Drożdże połączyć z cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym 4 łyżki maku, wyrobić ciasto. Gotowe odłożyć do podwojenia objętości. Następnie ciasto rozwałkować w prostokąt o wymiarach ok. 40x25 cm. Pokroić wzdłuż dłuższego boku na cztery pasy. Posmarować oliwą i obficie posypać 2 łyżkami maku.
Następnie każdy pasek zwinąć spiralnie wzdłuż własnej osi. Połączyć ze sobą spiralnie zwinąć i złączyć tworząc wieniec. Pozostawić do napuszenia. Następnie wierzch posmarować oliwą i posypać makiem, naciąć.
Piec w temp. 200 stopni przez ok. 30-40 min. Smacznego!