Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb wileński charakteryzuje się całkowitym brakiem drożdży w swoim składzie. Jest przygotowywany na zakwasie żytnim oraz mące żytniej. Dlatego jest jednym z najzdrowszych, które można upiec we własnym domu.
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 489
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8915
Składniki
W misce połącz zakwas, wodę mąkę żytnią i 1 szklankę mąki chlebowej. Mieszaj mieszadłem do ciasta na niskich obrotach do uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji. Miskę przykryj i odstaw na 60 minut.
Dodaj syrop cukrowy, sól i pozostałą mąkę chlebową. Mieszaj, aż zacznie się oczyszczać dno miski i formować kula. Jeśli masa jest zbyt lepka, dodawaj po łyżce mąki do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełóż ciasto na stolnicę i dokładnie zagnieć rękoma.
Umieść kulę w delikatnie naoliwionej misce. Przykryj je ścierką i odstaw na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie krótko zagnieć ciasto raz jeszcze poprzez kilkukrotne złożenie go. Ponownie odstaw na 30 minut, a następnie znowu je zagnieć. Znowu odstaw, tym razem na 60 minut i raz jeszcze zagnieć.
Masa powinna być elastyczna i dobrze napowietrzona. Jeśli tak nie jest, powtórz odpoczynek i zagniatanie.
Miskę z ciastem przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.
Wyjmij masę i wyłóż na oprószony mąką blat. Posyp ciasto kminkiem i ugnieć, rozprowadzając nasiona.
Uformuj kształt bochenka – podłużnego lub okrągłego. Ułóż chleb wileński na blaszce posypanej obficie mąką. Możesz go także włożyć do specjalnego naczynia żaroodpornego do wypieku chleba, które trzeba nagrzać przed włożeniem tam pieczywa. Przykryj ciasto wilgotnym ręcznikiem i odstaw na ok. 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzej do 220 st. Celsjusza. Ostrym nożem zrób nacięcie na grzbiecie bochenka. Posmaruj skórkę roztrzepanym białkiem jaja.
Piecz chleb przez ok. 35 minut. Wyjmij i ostudź przed krojeniem.