Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z tego przepisu będzie miał chrupiącą skórkę oraz delikatny i miękki środek. Co prawda wykonanie chleba z gara wymaga całonocnego trzymania ciasta w lodówce. Możesz przygotować ciasto wieczorem, by na śniadanie zaserwować świeżo wypieczony chleb. Innowacyjna metoda wykonania tego wypieku polega tym, że chleb pieczemy w żeliwnym garnku. Wypiekanie chleba wymaga wysokiej temperatury, a solidny gar pomaga uzyskać najlepszą formę pieczywa.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 203
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34058
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 474
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 2198
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 203
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34058
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 474
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 2198
Składniki
Przesiej mąkę i wsyp do miski. W środku zrób zagłębienie i włóż pokruszone drożdże. Następnie dodaj cukier i wlej 250 ml ciepłej wody. Delikatnie zamieszaj, przykryj miskę ściereczką i odstaw na 15-20 minut, by drożdże zaczęły pracować.
Po wskazanym czasie dodaj sól, olej i pozostałą wodę. Wymieszaj składniki łyżką i krótko wyrób ciasto ręką. Miskę owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.
Kolejnego dnia wyjmij wyrośnięte ciasto z lodówki i przełóż na podsypaną mąką stolnicę lub blat. Krótko wyrób ciasto, przykryj je ściereczką i zostaw na 30 minut do podrośnięcia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220°C i wstaw do środka żeliwny garnek, brytfankę lub głębokie naczynie żaroodporne (ok. 30 cm), aby się nagrzało.
Ostrożnie wyjmij naczynie z piekarnika (jest bardzo gorące!), uważnie przełóż ciasto do garnka i przykryj pokrywką. Zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz około 30 minut. Następnie zdejmij pokrywę gara i piecz jeszcze 20 minut, aby skórka chleba się zezłociła i stała chrupiąca. Po tym czasie wyjmij pieczywo z pieca i gdy gar nieco przestygnie, wyjmij i wystudź chleb na kratce.