Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i zdrowy chleb orkiszowy.
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 219
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 703
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21294
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 219
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 703
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 21294
Składniki
Drożdże wsypujemy do miski, zalewamy odrobina ciepłej wody, dodajemy cukier. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut.
Do miski wsypujemy mąkę, powstały rozczyn, sól i uprazone ziarna. Podlewamy ciepłą wodą i wyrabiamy. Ciasto powinno być gęste i odchodzić łatwo od ręki.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do niej ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy chleb 1 godzinę. Wierzch chleba przed pieczeniem można delikarmię posypać mąką pszenna i ziarnami.