To nie jest pierwszy chlebek który upiekłam, ale pierwszy który tak naprawdę mi wyszedł... i którym mogę się pochwalić, a przede wszystkim zdrowy.
Chleb z płatkami owsianymi
Składniki
- Mąka pszenna, 1 kg
- (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej)
- mąka żytnia, 1 szkl
- otręby pszenne, 1 szkl
- płatki owsiane, 1 szkl
- ziarno słonecznika, 3 łyżki
- Siemię lniane, 3 łyżki
- sól, 1 łyżka
- cukier, 1 łyżeczka
- drożdże, 10 dag
Składniki
- Mąka pszenna, 1 kg
- (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej)
- mąka żytnia, 1 szkl
- otręby pszenne, 1 szkl
- płatki owsiane, 1 szkl
- ziarno słonecznika, 3 łyżki
- Siemię lniane, 3 łyżki
- sól, 1 łyżka
- cukier, 1 łyżeczka
- drożdże, 10 dag

Etapy przygotowania
Drożdże z cukrem rozpuścić w 1/2 litra ciepłej wody. Wymieszać suche składniki, wlać drożdże i jeszcze 1/2 litra ciepłej wody. Dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Jeszcze raz wyrobić, przełożyć do keksówek, wygładzić mokrą łyżką, posypać słonecznikiem, kminkiem lub czym tam chcecie, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 170-200C (to zależy od piekarnika) przez 1godź. SMACZNEGO
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)



Składniki
- Mąka pszenna, 1 kg
- (ja użyłam pszennej pełnoziarnistej)
- mąka żytnia, 1 szkl
- otręby pszenne, 1 szkl
- płatki owsiane, 1 szkl
- ziarno słonecznika, 3 łyżki
- Siemię lniane, 3 łyżki
- sól, 1 łyżka
- cukier, 1 łyżeczka
- drożdże, 10 dag
Drożdże z cukrem rozpuścić w 1/2 litra ciepłej wody. Wymieszać suche składniki, wlać drożdże i jeszcze 1/2 litra ciepłej wody. Dokładnie wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Jeszcze raz wyrobić, przełożyć do keksówek, wygładzić mokrą łyżką, posypać słonecznikiem, kminkiem lub czym tam chcecie, odstawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 170-200C (to zależy od piekarnika) przez 1godź. SMACZNEGO
wypróbuje ten przepis w najbliższym czasie tylko kupie drożdże :) do ulubionych , 5
Piekę taki chlebek i też uważam, że i jest bardzo smaczny.Polecam.