Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Siemię lniane po upieczeniu zyskuje orzechowy smak.
Zakwas: codziennie do słoika dodawałam po łysze mąki żytniej razowej z wodą przefiltrowaną i mieszałam. Za każdym razem zawartość będzie się podnosić. Po tygodniu zakwas powinien mieć silny zapach. Gdy już miałam go 700 ml, 200 ml odlałam aby był początkiem na kolejny słoik zakwasu. Odjętą ilość zakwasu znowu zaczęłam codziennie karmić i mieszać aby mieć zakwas na kolejny chleb.
Te odlane 500 ml znowu dokarmiłam aby się jeszcze bardziej uaktywnił i podniósł.
Do robota dałam trzy mąki, zakwas, sól, oliwę i zaparzone siemię lniane.
Ciasto wyrobiłam. Można ręcznie tylko łyżką- łatwiej jest mieszać jak masa nie jest tak zwarta.
Masę wyłożyłam do keksówki i wyrównałam. Górę nacięłam i posypałam jeszcze siemieniem.
Formę przykrytą ścierką postawiłam na kaloryferze- będzie wyrastać 2-3 godziny. Bez kaloryfera 8h.
Powinien "wyjść" z blaszki.
Wstawiłam go do nagrzanego piekarnika na 45 minut w 185 C. Ale mój piekarnik jest chimeryczny. Po grubości skórki na dalszym zdjęciu widać, że mogłam go wyjąć 3- 5 minut wcześniej.
Po wyjęciu z piekarnika chleb powinno się posmarować wodą po wierzchu.- skórka będzie cieńsza i chrupiąca.
Smacznego :)
Klasyczny chleb pszenny. Chleb ten przygotowuję na zakwasie i na mące chlebow...
Odsłon: 995
Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...
Odsłon: 19
Bułeczki zadowolą każdego łakomczucha. Proste w wykonaniu i smaczne. Nadzieni...
Odsłon: 27
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 42
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 311
Kolejne krokiety zrobione tym razem z młodej, kiszonej kapusty i pieczarek us...
Odsłon: 19
Bułeczki zadowolą każdego łakomczucha. Proste w wykonaniu i smaczne. Nadzieni...
Odsłon: 27
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 42
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 311
Składniki
Zakwas: codziennie do słoika dodawałam po łysze mąki żytniej razowej z wodą przefiltrowaną i mieszałam. Za każdym razem zawartość będzie się podnosić. Po tygodniu zakwas powinien mieć silny zapach. Gdy już miałam go 700 ml, 200 ml odlałam aby był początkiem na kolejny słoik zakwasu. Odjętą ilość zakwasu znowu zaczęłam codziennie karmić i mieszać aby mieć zakwas na kolejny chleb. Te odlane 500 ml znowu dokarmiłam aby się jeszcze bardziej uaktywnił i podniósł.
Do robota dałam trzy mąki, zakwas, sól, oliwę i zaparzone siemię lniane.
Ciasto wyrobiłam. Można ręcznie tylko łyżką- łatwiej jest mieszać jak masa nie jest tak zwarta.
Masę wyłożyłam do keksówki i wyrównałam. Górę nacięłam i posypałam jeszcze siemieniem. Formę przykrytą ścierką postawiłam na kaloryferze- będzie wyrastać 2-3 godziny. Bez kaloryfera 8h.
Powinien "wyjść" z blaszki. Wstawiłam go do nagrzanego piekarnika na 45 minut w 185 C. Ale mój piekarnik jest chimeryczny. Po grubości skórki na dalszym zdjęciu widać, że mogłam go wyjąć 3- 5 minut wcześniej. Po wyjęciu z piekarnika chleb powinno się posmarować wodą po wierzchu.- skórka będzie cieńsza i chrupiąca.
Smacznego :)
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2345
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 1186