Pieczywko z nabiałem - nietypowe podejście do chleba!
Chleb z twarogiem i jogurtem
Składniki
- 350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna
- 2 czubate łyżeczki drożdży suchych (9g) - lub 20g drożdży świeżych
- 180g twarogu - rozkruszyć
- 100g jogurtu naturalnego
- 150g ciepłego mleka
- 50g roztopionego masła - sugeruję masło, a nie margarynę czy olej ze wzgl. na walory smakowe
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli - płaskie
- mąka - do obsypania chleba z wierzchu przed pieczeniem
Składniki
- 350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna
- 2 czubate łyżeczki drożdży suchych (9g) - lub 20g drożdży świeżych
- 180g twarogu - rozkruszyć
- 100g jogurtu naturalnego
- 150g ciepłego mleka
- 50g roztopionego masła - sugeruję masło, a nie margarynę czy olej ze wzgl. na walory smakowe
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli - płaskie
- mąka - do obsypania chleba z wierzchu przed pieczeniem

Etapy przygotowania
Składniki są na jeden, średniej wielkości bochenek. Ciasto chlebowe wychodzi dość zwarte, ale przez to łatwo formowalne w zgrabny, owalny bochenek. Sam chlebek ma smaczną, półtwardą skórkę oraz bardzo miękki i delikatny środek. Chlebek wcale nie jest ciężki czy zbity, wręcz przeciwnie, przypomina bardziej konsystencją miękką bułkę, niż typowy chleb. Co ważne, długo zachowuje świeżość!

Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 150g ciepłego mleka z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) Taki rozczyn dodać następnie do reszty składników. W przypadku wykorzystania drożdży suchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w płynie. Prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci rozczynu. Przepis w dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych.

W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże, sól, cukier. Dodać składniki płynne: mleko, masło, jogurt naturalny. Na końcu wkruszyć twaróg. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej mocno zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto chlebowe zbić w misce kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania. Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem dopieczenia i obsypanej lekko mąką. Oprószyć go z wierzchu mąką - ja używam do tego małego sitka, by warstwa mąki nie była zbyt gruba i pozostała równomierna. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.

Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się chleb przy pieczeniu. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 35-40 minut (w połowie wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy od posiadanego piekarnika: gazowy/elektryczny, stary/nowy itp. itd.- nie ma innej rady, chleba przy pieczeniu trzeba po prostu pilnować... Gotowość chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić na metalowej kratce, by dokładnie odparował.

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 40
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 321
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 79
Ostatnio komentowane przepisy
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 40
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 321
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 79



Składniki
- 350g mąki pszennej - u mnie akurat tortowa
- 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - typ 1850 graham drobna
- 2 czubate łyżeczki drożdży suchych (9g) - lub 20g drożdży świeżych
- 180g twarogu - rozkruszyć
- 100g jogurtu naturalnego
- 150g ciepłego mleka
- 50g roztopionego masła - sugeruję masło, a nie margarynę czy olej ze wzgl. na walory smakowe
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli - płaskie
- mąka - do obsypania chleba z wierzchu przed pieczeniem
Składniki są na jeden, średniej wielkości bochenek. Ciasto chlebowe wychodzi dość zwarte, ale przez to łatwo formowalne w zgrabny, owalny bochenek. Sam chlebek ma smaczną, półtwardą skórkę oraz bardzo miękki i delikatny środek. Chlebek wcale nie jest ciężki czy zbity, wręcz przeciwnie, przypomina bardziej konsystencją miękką bułkę, niż typowy chleb. Co ważne, długo zachowuje świeżość!
Jeśli używa się drożdży świeżych zamiast suchych, rozmieszać je w 150g ciepłego mleka z 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką mąki. Odstawić do wyrośnięcia na 10 min. w ciepłe miejsce aż rozczyn "ruszy". Używać wysokiego naczynia i pilnować, gdyż drożdże kipią ;) Taki rozczyn dodać następnie do reszty składników. W przypadku wykorzystania drożdży suchych, nie trzeba ich wcześniej rozpuszczać w płynie. Prostota ich wykorzystania polega właśnie na dodaniu do reszty składników, bez uprzedniej "obróbki" w postaci rozczynu. Przepis w dalszej części opiera się właśnie na drożdżach suchych.
W dużej misce wymieszać razem obydwie mąki, drożdże, sól, cukier. Dodać składniki płynne: mleko, masło, jogurt naturalny. Na końcu wkruszyć twaróg. Wyrabiać ciasto przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia składników i uzyskania gładkiego oraz elastycznego ciasta - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Gdy mikser będzie się już buntował (bo ciasto chlebowe będzie raczej mocno zwarte), dokończyć wyrabianie ręcznie. Odstawić je w misce przykrytej ściereczka kuchenną na ok. 1 godz. do wyrośnięcia - podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto chlebowe zbić w misce kilka razy pięścią i krótko zagnieść od brzegów do środka - a wszystko to w celu dokładnego odgazowania. Uformować w rękach owalny bochenek. Ułożyć go na blasze wyłożonej papierem dopieczenia i obsypanej lekko mąką. Oprószyć go z wierzchu mąką - ja używam do tego małego sitka, by warstwa mąki nie była zbyt gruba i pozostała równomierna. Odstawić w ciepłe miejsce na kolejną godzinę do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.
Tuż przed pieczeniem wierzch chleba ponacinać na skos ostrym nożem - im głębsze nacięcia, tym bardziej "uśmiechnie" się chleb przy pieczeniu. Wstawić do nagrzanego do 180C piekarnika i piec ok. 35-40 minut (w połowie wysokości, w opcji góra-dół, bez termoobiegu) - sprawdziłam metodą prób i błędów, że czas pieczenia mocno zależy od posiadanego piekarnika: gazowy/elektryczny, stary/nowy itp. itd.- nie ma innej rady, chleba przy pieczeniu trzeba po prostu pilnować... Gotowość chleba sprawdzać testem "suchego patyczka". Studzić na metalowej kratce, by dokładnie odparował.
Trafiłam na ten chlebek dopiero teraz ! Przepis zabieram, bo pasuje mi takie połączenie. Będzie też fajny dla dzieciaków. Dzięki :):) Ale jeszcze dodam uwagę do wpisu "sara-nowak-3517". Bądź łaskawa podać swój przepis na zakwasie, dodaj zdjęcia i dokładny opis wykonania. Jak na razie nie ma Twojego ŻADNEGO przepisu. Co prawda mojego również, ale nie krytykuję i tak po prostu zazdroszczę troszeczkę tym osobom, które umieszczają swoje przepisy - ja nie mam możliwości umieszczać zdjęć i tylko dlatego nie ma moich przepisów. Często jednak w komentarzach sugeruję jak ja to robię. Aaasikkk - jeszcze raz dzięki :):)
Chleb prawdziwy, to powinien być na zakwasie. A ten drożdżowy w środku wygląda jak chałka, do tego skóra gruba jak na bawole i dlaczego tak głęboko nacięta. Świeżość tego rodzaju pieczywa na drugi dzień pozostawia wiele do życzenia. Niestety ciasto drożdżowe ma to do siebie że szybko czerstwieje.
cudo:-)
widok cudny,szacun dla wszystkich którzy potrafią w domu upiec chleb :)))
Przepiękny <3