Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubię domowy chlebek i czasem staram się do niego dodawać ciekawe składniki jak np. szczypiorek ;)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5814
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12500
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5249
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5814
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1262
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12500
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5249
Składniki
Drożdże połączyć z miodem. Dodać kilka łyżek letniej wody i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe mąki, wodę i sól, połączyć. Na końcu dodać posiekany szczypiorek, wyrobić ciasto. Gotowe odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Z gotowego ciasta uformować podłużny bochenek, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia. Następnie chlebek obficie skropić wodą. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 30-40 min. Smacznego!