Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubię domowy chlebek i czasem staram się do niego dodawać ciekawe składniki jak np. szczypiorek ;)
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 59
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3310
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 59
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3310
Składniki
Drożdże połączyć z miodem. Dodać kilka łyżek letniej wody i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe mąki, wodę i sól, połączyć. Na końcu dodać posiekany szczypiorek, wyrobić ciasto. Gotowe odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Z gotowego ciasta uformować podłużny bochenek, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia. Następnie chlebek obficie skropić wodą. Piec w temp. 200 stopni przez ok. 30-40 min. Smacznego!