Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb - podstawa naszej diety. Wita Nas z rana i często mówi dobrej nocy :) nie ma to jak zapach świeżo upieczonego chleba w domu. Koniecznie spróbujcie :)
Dzień poprzedzający pieczenie.
Odmierzamy 60 g startera zakwasu i odstawiamy na ok. 30 min by się trochę ogrzał. Po tym czasie najlepiej wstawić go do dość sporej miski, żeby potem, właśnie w niej, przygotować resztę ciasta. Dodajemy pozostałe składniki na zakwas.
Wymieszać dokładnie, szczelnie przykryć (najlepiej folią spożywczą) i odstawić najlepiej na noc ok.8-12 godzin.
Dzień pieczenia.
Gdy zakwas będzie gotowy, wyczujecie lekko kwaśny zapach i będzie widać że ma gąbczastą i bąbelkowa, konsystencję.
Z tego co urosło, odmierzamy 350 g zakwasu a resztę odkładamy do lodówki. Będzie na kolejne wypieki.
Do zakwasu dodajemy resztę składników na ciasto i mieszamy. Ponownie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na kolejne 8-12 godzin (pierwsze wyrastanie).
Gdy ciasto wyrośnie, smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, dwie 20 cm keksówki i mokrymi lekko dłońmi przekładamy ciasto po równo do każdej formy. Lekko dociskamy.
Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 3 godziny do ostatniego wyrastania (garowania).
Nagrzewamy piekarnik do ok.180-200 stopni.
Ciasto lekko nacinamy, najlepiej żyletką (tzw. cechowanie) i wstawiamy do nagrzanego i zaparowanego * - piekarnika. Pieczemy ok.45 - 50 min.
Upieczone chleby wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy i odstawiamy na deskę aby odparowały.
* zaparowanie piekarnika najlepiej zrobić zwykłym, czystym, małym, spryskiwaczem, takim jaki można kupić w każdym sklepie ogrodniczym. Jeśli chcemy by pieczywo było idealne warto jest zadbać o ten szczegół. Zaparowanie sprawia, że wierzch pieczywa zostaje nawilżony i bardziej elastyczny. Gdy pieczenie odbywa się w zaparowanym piekarniku, wierzch chleba nie spiecze się za bardzo i uzyskamy lśniąca i chrupiącą skórkę :)
Nie jest tajemnicą, że najlepszy smakowo i jakościowo chleb, to ten – który u...
Odsłon: 857
Najbardziej popularne pieczywo świata. W sklepach półki uginają się od różneg...
Odsłon: 1026
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 291
Groszek w sosie winnym to jest jedno z ulubionych dań mojego syna, ale jeśli...
Odsłon: 130
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 234
Szybka w przygotowaniu , smaczna i kolorowa sałatka warzywno owocowa . Idealn...
Odsłon: 27
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 291
Groszek w sosie winnym to jest jedno z ulubionych dań mojego syna, ale jeśli...
Odsłon: 130
Mocno czekoladowe muffiny, które zrobić bez użycia miksera !
Odsłon: 234
Składniki
Dzień poprzedzający pieczenie. Odmierzamy 60 g startera zakwasu i odstawiamy na ok. 30 min by się trochę ogrzał. Po tym czasie najlepiej wstawić go do dość sporej miski, żeby potem, właśnie w niej, przygotować resztę ciasta. Dodajemy pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać dokładnie, szczelnie przykryć (najlepiej folią spożywczą) i odstawić najlepiej na noc ok.8-12 godzin.
Dzień pieczenia. Gdy zakwas będzie gotowy, wyczujecie lekko kwaśny zapach i będzie widać że ma gąbczastą i bąbelkowa, konsystencję. Z tego co urosło, odmierzamy 350 g zakwasu a resztę odkładamy do lodówki. Będzie na kolejne wypieki. Do zakwasu dodajemy resztę składników na ciasto i mieszamy. Ponownie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na kolejne 8-12 godzin (pierwsze wyrastanie). Gdy ciasto wyrośnie, smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, dwie 20 cm keksówki i mokrymi lekko dłońmi przekładamy ciasto po równo do każdej formy. Lekko dociskamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 3 godziny do ostatniego wyrastania (garowania). Nagrzewamy piekarnik do ok.180-200 stopni. Ciasto lekko nacinamy, najlepiej żyletką (tzw. cechowanie) i wstawiamy do nagrzanego i zaparowanego * - piekarnika. Pieczemy ok.45 - 50 min. Upieczone chleby wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy i odstawiamy na deskę aby odparowały. * zaparowanie piekarnika najlepiej zrobić zwykłym, czystym, małym, spryskiwaczem, takim jaki można kupić w każdym sklepie ogrodniczym. Jeśli chcemy by pieczywo było idealne warto jest zadbać o ten szczegół. Zaparowanie sprawia, że wierzch pieczywa zostaje nawilżony i bardziej elastyczny. Gdy pieczenie odbywa się w zaparowanym piekarniku, wierzch chleba nie spiecze się za bardzo i uzyskamy lśniąca i chrupiącą skórkę :)
Przepisy Pieczywo
Pieczywo
Bułki pszenne, zwykłe.
Pieczywo
Chleb portugalski
Pieczywo
Tortilla- domowe placki
Pieczywo
Chleb tygrysi
Bułki pszenne, zwykłe.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 2339
Chleb portugalski
Chleb portugalski jest jednym z najprostszych w przygotowaniu chlebów, a jedn...
Odsłon: 1180