Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb - podstawa naszej diety. Wita Nas z rana i często mówi dobrej nocy :) nie ma to jak zapach świeżo upieczonego chleba w domu. Koniecznie spróbujcie :)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1912
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 354
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 358
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1912
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6330
Polecam.
Odsłon: 354
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 794
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 358
Składniki
Dzień poprzedzający pieczenie. Odmierzamy 60 g startera zakwasu i odstawiamy na ok. 30 min by się trochę ogrzał. Po tym czasie najlepiej wstawić go do dość sporej miski, żeby potem, właśnie w niej, przygotować resztę ciasta. Dodajemy pozostałe składniki na zakwas. Wymieszać dokładnie, szczelnie przykryć (najlepiej folią spożywczą) i odstawić najlepiej na noc ok.8-12 godzin.
Dzień pieczenia. Gdy zakwas będzie gotowy, wyczujecie lekko kwaśny zapach i będzie widać że ma gąbczastą i bąbelkowa, konsystencję. Z tego co urosło, odmierzamy 350 g zakwasu a resztę odkładamy do lodówki. Będzie na kolejne wypieki. Do zakwasu dodajemy resztę składników na ciasto i mieszamy. Ponownie zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na kolejne 8-12 godzin (pierwsze wyrastanie). Gdy ciasto wyrośnie, smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia, dwie 20 cm keksówki i mokrymi lekko dłońmi przekładamy ciasto po równo do każdej formy. Lekko dociskamy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 3 godziny do ostatniego wyrastania (garowania). Nagrzewamy piekarnik do ok.180-200 stopni. Ciasto lekko nacinamy, najlepiej żyletką (tzw. cechowanie) i wstawiamy do nagrzanego i zaparowanego * - piekarnika. Pieczemy ok.45 - 50 min. Upieczone chleby wyciągamy z piekarnika i jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy i odstawiamy na deskę aby odparowały. * zaparowanie piekarnika najlepiej zrobić zwykłym, czystym, małym, spryskiwaczem, takim jaki można kupić w każdym sklepie ogrodniczym. Jeśli chcemy by pieczywo było idealne warto jest zadbać o ten szczegół. Zaparowanie sprawia, że wierzch pieczywa zostaje nawilżony i bardziej elastyczny. Gdy pieczenie odbywa się w zaparowanym piekarniku, wierzch chleba nie spiecze się za bardzo i uzyskamy lśniąca i chrupiącą skórkę :)