Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Chleb żytnio-pszenny na zakwasie"
...ale pyszny.
Odsłon: 733
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 93
Polecam.
Odsłon: 643
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 377
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 180
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5148
...ale pyszny.
Odsłon: 733
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 93
Polecam.
Odsłon: 643
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 377
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 180
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5148
Składniki
zaczynu wymieszaj, miskę przykryj ściereczką i zostaw w cieple 14-16 godz. Po tym czasie wszystkie na ciasto chlebowe połącz i zagniataj (najlepiej robotem kuchennym, końcówką do zagniatania ciasta).
Ciasto powinno być elastyczne (naciśnij palcem, jeśli zagłębienie się od razu zasklepia, jest gotowe). Miskę nakryj ściereczką, zostaw do wyrośnięcia 40 min (temp. ok. 25-26°C).
Koszyk do wyrastania chleba wysyp mąką (możesz zastąpić go durszlakiem lub sitem, wyłożonym ściereczką oprószoną mąką lub makutrą – misą o porowatej powierzchni, służącą np. do ucierania ciast). Uformuj bochen, włóż do koszyka złączeniem do góry (po odwróceniu będzie spodem bochna), nakryj i zostaw w cieple do wyrośnięcia przez ok. godz.
Ułóż bochen złączeniem na dół na blasze na papierze do piecz. i natnij płytko b. ostrym nożykiem (a najlepiej żyletką). Piecz 15 min w 250°C, spryskując wodą (np. ze spryskiwacza do kwiatów) i 25 min w 230°C bez spryskiwania.Źródło: Świat kobiety