Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od jakiegoś czasu na blogach i stronach o tematyce kulinarnej obserwuję szał na chlebki czosnkowo ziołowe "do odrywania", postanowiłam i ja taki upiec. Mój wybór padł na przepis z bloga Taste and Cook i nie zawiodłam się. Wykonanie chlebka jest banalnie proste, a zapach rozchodzący się podczas pieczenia przyciągał do piekarnika domowników jak ćmy do światła. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie bo chlebek zniknął dosłownie w 30 min (przy czym jest to czas studzenia chlebka, bo najlepiej smakuje jeszcze ciepły). Można powiedzieć, że rozszedł się na raz :) Zapraszam do wypróbowania przepisu i dziękuję Taste and Cook za udostępnianie przepisów na takie cudowności :)
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 185
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 512
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 185
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 512
Składniki
Do ciepłej (nie gorącej) wody dodajemy drożdże i pół łyczeczki cukru, odstawiamy na 20 min, aż drożdże zaczną pracować.
Odmierzoną mąkę łączymy z zaczynem drożdżowym, olejem, i łyżeczka soli. Moje ciasto bardzo dokładnie wyrobił robot kuchenny. Odstawiamy ciasto do wyrośniecia na 20 min.
W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy masełko. Czosnek, cebulę i zioła bardzo drobno siekamy. Łączymy z masłem w temperaturze pokojowej, solimy do smaku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym maką blacie. Ja stosuje matę silikonową i rozwałkowuję ciasto na wielkość tej maty. Następnie na cieście rozsmarowuję całe masło, tak aby pokryło całe ciasto.
Posmarowane masłem ciasto rozcinam na paski szerokości blaszki keksówki w której będę piekła chlebek.
Pasy składam w harmonijkę i układam w blaszce.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min. Chlebek najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Życzę smacznego :)