Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od jakiegoś czasu na blogach i stronach o tematyce kulinarnej obserwuję szał na chlebki czosnkowo ziołowe "do odrywania", postanowiłam i ja taki upiec. Mój wybór padł na przepis z bloga Taste and Cook i nie zawiodłam się. Wykonanie chlebka jest banalnie proste, a zapach rozchodzący się podczas pieczenia przyciągał do piekarnika domowników jak ćmy do światła. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcie bo chlebek zniknął dosłownie w 30 min (przy czym jest to czas studzenia chlebka, bo najlepiej smakuje jeszcze ciepły). Można powiedzieć, że rozszedł się na raz :) Zapraszam do wypróbowania przepisu i dziękuję Taste and Cook za udostępnianie przepisów na takie cudowności :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 946
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33530
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 92
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5653
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 946
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 244
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 33530
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 92
Składniki
Do ciepłej (nie gorącej) wody dodajemy drożdże i pół łyczeczki cukru, odstawiamy na 20 min, aż drożdże zaczną pracować.
Odmierzoną mąkę łączymy z zaczynem drożdżowym, olejem, i łyżeczka soli. Moje ciasto bardzo dokładnie wyrobił robot kuchenny. Odstawiamy ciasto do wyrośniecia na 20 min.
W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy masełko. Czosnek, cebulę i zioła bardzo drobno siekamy. Łączymy z masłem w temperaturze pokojowej, solimy do smaku.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na podsypanym maką blacie. Ja stosuje matę silikonową i rozwałkowuję ciasto na wielkość tej maty. Następnie na cieście rozsmarowuję całe masło, tak aby pokryło całe ciasto.
Posmarowane masłem ciasto rozcinam na paski szerokości blaszki keksówki w której będę piekła chlebek.
Pasy składam w harmonijkę i układam w blaszce.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 min. Chlebek najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Życzę smacznego :)