Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To hinduskie pieczywo uwielbia każdy, kto tylko miał okazję go spróbować.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1189
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 144
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 462
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 71
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1189
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 144
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 462
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 71
Składniki
Na patelni topimy masło, wyciskamy 3 ząbki czosnku i dodajemy pokrojone świeże liście kolendry. Masło ma się tylko stopić - a nie podsmażyć. W ten sposób masło uzyska piękny aromat.
Po obróceniu chlebka na patelni smarujemy go obficie wcześniej przygotowanym masłem. Chleb najlepszy jest świeży i świetnie pasuje do wszelkich dań jednogarnkowych o charakterze gulaszu lub sosu. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak wykonać dany przepis.
Do miski wlewamy wodę dodajemy cukier i drożdże - wszystko miksujemy. Możemy na chwilę odłożyć aby drożdże się aktywowały (ten krok nie jest konieczny). Dodajemy sól, jogurt (w temperaturze pokojowej), olej i mąkę i wszystko mieszamy do momentu aż powstanie gładkie ciasto (nie krócej niż 5 minut) Używając robota lub miksera do tej czynności należy używać haków.
Kiedy ciasto solidnie wyrośnie, przekładamy je na blat podsypany mąką i dzielimy na 8 części. Formujemy z nich kuleczki jak na bułki i zostawiamy do podrośnięcia ok. 30 minut.
Na blacie podsypanym mąką wałkujemy pojedyncze chlebki - kształt dowolny, jednak powinny być dość cienkie. Nagrzewamy patelnię i na suchej patelni smażymy aż będą złociste (średnia temperatura patelni).