Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To hinduskie pieczywo uwielbia każdy, kto tylko miał okazję go spróbować.
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 59
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 59
Składniki
Na patelni topimy masło, wyciskamy 3 ząbki czosnku i dodajemy pokrojone świeże liście kolendry. Masło ma się tylko stopić - a nie podsmażyć. W ten sposób masło uzyska piękny aromat.
Po obróceniu chlebka na patelni smarujemy go obficie wcześniej przygotowanym masłem. Chleb najlepszy jest świeży i świetnie pasuje do wszelkich dań jednogarnkowych o charakterze gulaszu lub sosu. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak wykonać dany przepis.
Do miski wlewamy wodę dodajemy cukier i drożdże - wszystko miksujemy. Możemy na chwilę odłożyć aby drożdże się aktywowały (ten krok nie jest konieczny). Dodajemy sól, jogurt (w temperaturze pokojowej), olej i mąkę i wszystko mieszamy do momentu aż powstanie gładkie ciasto (nie krócej niż 5 minut) Używając robota lub miksera do tej czynności należy używać haków.
Kiedy ciasto solidnie wyrośnie, przekładamy je na blat podsypany mąką i dzielimy na 8 części. Formujemy z nich kuleczki jak na bułki i zostawiamy do podrośnięcia ok. 30 minut.
Na blacie podsypanym mąką wałkujemy pojedyncze chlebki - kształt dowolny, jednak powinny być dość cienkie. Nagrzewamy patelnię i na suchej patelni smażymy aż będą złociste (średnia temperatura patelni).