Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To hinduskie pieczywo uwielbia każdy, kto tylko miał okazję go spróbować.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 662
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2812
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 926
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1679
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14558
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 662
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2812
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 926
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1679
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14558
Składniki
Na patelni topimy masło, wyciskamy 3 ząbki czosnku i dodajemy pokrojone świeże liście kolendry. Masło ma się tylko stopić - a nie podsmażyć. W ten sposób masło uzyska piękny aromat.
Po obróceniu chlebka na patelni smarujemy go obficie wcześniej przygotowanym masłem. Chleb najlepszy jest świeży i świetnie pasuje do wszelkich dań jednogarnkowych o charakterze gulaszu lub sosu. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak wykonać dany przepis.
Do miski wlewamy wodę dodajemy cukier i drożdże - wszystko miksujemy. Możemy na chwilę odłożyć aby drożdże się aktywowały (ten krok nie jest konieczny). Dodajemy sól, jogurt (w temperaturze pokojowej), olej i mąkę i wszystko mieszamy do momentu aż powstanie gładkie ciasto (nie krócej niż 5 minut) Używając robota lub miksera do tej czynności należy używać haków.
Kiedy ciasto solidnie wyrośnie, przekładamy je na blat podsypany mąką i dzielimy na 8 części. Formujemy z nich kuleczki jak na bułki i zostawiamy do podrośnięcia ok. 30 minut.
Na blacie podsypanym mąką wałkujemy pojedyncze chlebki - kształt dowolny, jednak powinny być dość cienkie. Nagrzewamy patelnię i na suchej patelni smażymy aż będą złociste (średnia temperatura patelni).