Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
witam , przepyszny chlebek portugalski, znika szybciej niż się robi. bardzo polecam, nie ma zbyt duża pracy ale przyjemność jest wielka jak wszystkim smakuje
Krewetki zrobione w oliwie z czosnkiem i papryką, to super prosty i smaczny p...
Odsłon: 208
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 575
Krewetki zrobione w oliwie z czosnkiem i papryką, to super prosty i smaczny p...
Odsłon: 208
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 575
Składniki
720g mąki może być 360g mąki tortowj, i 360g mąki pszennej chlebowej 750. 550ml maślanki lub mleka miksujemy lub wyrabiamy ok 5min i zostawimy na 40min. Po tym czasie dodajemy 15g drożdży świeżych i 15g sóli mieszamy wszystko ok 10min. zostawimy do wyrośnięcia na 2h.
grzejemy piecyk na 250C chlebek możemy zrobić jako jeden lub dwa zależy jakie mamy naczynia . Ja robię czyli przerabiam zgniatając do środka formując dwa małe bochenki , jak piecyk się nagrzeje razem z foremkami u mnie szklane do oczekiwanej temperatury wkładam ciastek i nacinan na środku przykrywam druga foremką, na dół piecyka wstawimy miskę z wodą gotowana.
Temperaturę co 10 min zmniejszam o 10 C po pół godzinie zdejmuje przykrycie z chlebka i zmniejszam temperaturę co 10Min o 10 C przez kolejne 30 min. Całkowity czas pieczenie 1g