Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
witam , przepyszny chlebek portugalski, znika szybciej niż się robi. bardzo polecam, nie ma zbyt duża pracy ale przyjemność jest wielka jak wszystkim smakuje
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2426
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 520
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 863
Województwo lubuskie słynie z wielu specjałów, m.in. z rozgrzewającego żuru z...
Odsłon: 60
Ten przepis na pączki, które nie chłoną tłuszczu, jest bardzo prosty w przygo...
Odsłon: 2426
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 520
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 863
Składniki
720g mąki może być 360g mąki tortowj, i 360g mąki pszennej chlebowej 750. 550ml maślanki lub mleka miksujemy lub wyrabiamy ok 5min i zostawimy na 40min. Po tym czasie dodajemy 15g drożdży świeżych i 15g sóli mieszamy wszystko ok 10min. zostawimy do wyrośnięcia na 2h.
grzejemy piecyk na 250C chlebek możemy zrobić jako jeden lub dwa zależy jakie mamy naczynia . Ja robię czyli przerabiam zgniatając do środka formując dwa małe bochenki , jak piecyk się nagrzeje razem z foremkami u mnie szklane do oczekiwanej temperatury wkładam ciastek i nacinan na środku przykrywam druga foremką, na dół piecyka wstawimy miskę z wodą gotowana.
Temperaturę co 10 min zmniejszam o 10 C po pół godzinie zdejmuje przykrycie z chlebka i zmniejszam temperaturę co 10Min o 10 C przez kolejne 30 min. Całkowity czas pieczenie 1g