Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty, pyszny i puszysty chlebek, który koniecznie musicie spróbować. Będzie świetny na śniadanie, przekąskę czy kolację. Dodatki możecie dowolnie skomponować, jeśli nie lubicie oliwek użyjcie suszonych pomidorów będzie równie pyszny.
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 58
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 30
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 174
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 790
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 58
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 30
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 174
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 234
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 790
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w łyżeczce cukru. Dodajemy 100 ml wody i 100 g mąki. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 30 minut do powstania zaczynu.
Pozostałą część mąki przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, pozostałą wodę i zaczyn. Dobrze wyrabiamy (na początku można użyć do tego robota kuchennego). Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Do tak wyrobionego cista dodajemy stopniowo masło i cały czas je wyrabiamy. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Dobrze wyrobione ciasto, przekładamy do miski, oprószamy je mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-2 godziny. Ciasto powinno conajmniej podwoić swoją objętość.
Ciasto przekładamy na obsypany mąką blat i rozwałkowujemy nie zbyt cienko. Na cieście układamy pokrojone w kostkę oliwki i ser, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy ziołami (zostawiając puste miejsce na brzegu do sklejenia). Ciasto zwijamy i kroimy na 4-5 cm plasterki. Układamy je w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 35×12 cm (jeśli tak jak mi nie zmieszczą się Wam do keksówki, wykorzystajcie też formę do muffinek). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
Chlebek pieczemy w 220°C przez pierwsze 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze około 30 minut. Piekarnik przed pieczeniem należy spryskać wodą i umieścić pojemnik z wodą na dnie piekarnika. Po upieczeniu wyciągamy chlebek z keksówki i odkładamy go na kratkę do wystudzenia. Smacznego ;)