Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Chlebki naan z kminkiem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 116
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 116
Składniki
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać 3 dag naturalnego jogurtu. Zagnieść ciasto, powoli dolewając 125 ml letniej wody. Miseczkę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę.
Czosnek obrać. Jeden ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i wymieszać z żółtkiem na puszystą masę. W czasie ucierania cienkim strumieniem dolać olej. Następnie wymieszać całość z resztą naturalnego jogurtu. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Pozostałe obrane ząbki czosnku pokroić w cienkie plasterki. Kolendrę opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Z przygotowanego ciasta uformować sześć kulek. Każdą z nich cienko rozwałkować. Placki posmarować cienko masłem. Obłożyć listkami kolendry oraz plasterkami czosnku. Posypać ziarenkami kminku. Chlebki kolejno kłaść na mocno rozgrzaną, ale suchą patelnię. Smażyć po minucie z każdej strony. Podawać z sosem jogurtowym.Źródło: Życie na gorąco