Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdarzyło Wam się kiedyś zapomnieć kupić chleb? W domu nie ma nic oprócz szynki, sera i masło. Miały być kanapki. Sklep daleko, pogoda za oknem deszczowa, w domu parę innych rzeczy do ogarnięcia i zwyczajnie szkoda czasu na bieganie do sklepu po chleb. Ale chwila. Mąka jest? A może i suszone drożdże znajdą się w szufladzie? Jeśli tak, nie musicie wychylać nawet nosa zza drzwi. Pieczemy ciabatte :) Pyszny włoski chleb, na który od czasu do czasu sobie pozwalam.
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 88
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 301
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 810
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22923
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 88
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 301
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 810
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 22923
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy drożdże, sól i oliwę. Na koniec wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto około 7 minut. Ciasto odstawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i dajemy mu odpocząć przez godzinę.
Po tym czasie na blat wysypujemy trochę mąki, wyjmujemy ciasto z miski i formujemy je w bagietkę. Taką aby zmieściła się na Waszej blaszce do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią uformowane ciasto. Naszą bagietkę obkładamy z dwóch stron ściereczkami zwiniętymi w rulony. Ponownie ciasto musi odpocząć. Tym razem 40 minut, także przykryte ściereczką.
Na dolny poziom piekarnika wkładamy blachę z wodą. Blachę z ciastem wstawiamy na poziom środkowy i pieczemy przez 6 minut w temperaturze 240 stopni z funkcją termoobiegu. Następnie zmieniamy tryb na góra - dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Ciabatte najlepiej studzić na kratce. *Ciabattę można dla odmiany pod koniec pieczenia posypać serem żółtym.