Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zdarzyło Wam się kiedyś zapomnieć kupić chleb? W domu nie ma nic oprócz szynki, sera i masło. Miały być kanapki. Sklep daleko, pogoda za oknem deszczowa, w domu parę innych rzeczy do ogarnięcia i zwyczajnie szkoda czasu na bieganie do sklepu po chleb. Ale chwila. Mąka jest? A może i suszone drożdże znajdą się w szufladzie? Jeśli tak, nie musicie wychylać nawet nosa zza drzwi. Pieczemy ciabatte :) Pyszny włoski chleb, na który od czasu do czasu sobie pozwalam.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10061
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10061
Składniki
Do miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy drożdże, sól i oliwę. Na koniec wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto około 7 minut. Ciasto odstawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i dajemy mu odpocząć przez godzinę.
Po tym czasie na blat wysypujemy trochę mąki, wyjmujemy ciasto z miski i formujemy je w bagietkę. Taką aby zmieściła się na Waszej blaszce do pieczenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy na nią uformowane ciasto. Naszą bagietkę obkładamy z dwóch stron ściereczkami zwiniętymi w rulony. Ponownie ciasto musi odpocząć. Tym razem 40 minut, także przykryte ściereczką.
Na dolny poziom piekarnika wkładamy blachę z wodą. Blachę z ciastem wstawiamy na poziom środkowy i pieczemy przez 6 minut w temperaturze 240 stopni z funkcją termoobiegu. Następnie zmieniamy tryb na góra - dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut. Ciabatte najlepiej studzić na kratce. *Ciabattę można dla odmiany pod koniec pieczenia posypać serem żółtym.