Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękka i aromatyczna chałka, najlepsza oczywiście na ciepło, posmarowana masłem i pałaszowana ze szklanką mleka.
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1804
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2278
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 73
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 158
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1438
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1804
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2278
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 73
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 158
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1438
Składniki
ROZCZYN Drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy cukier i ciepłą wodę. Rozcieramy wszystko razem, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
CIASTO Do duuuuużej michy lub na stolnicę przesiewamy 3 szklanki mąki (u mnie pszenna tortowa, typ 450), mieszamy z solą i rozczynem. Dodajemy 3 łyżeczki masła i wbijamy jajka, mieszamy do połączenia składników. Następnie przesiewamy do miski kolejne 1 i ½ szklanki mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto. Na tym etapie powinno zrobić się zwarte i elastyczne. Kiedy tak się stanie, stolnicę lub blat roboczy oprószamy pozostałą ½ szklanki mąki i energicznie wyrabiamy na nim ciasto. Kiedy ciasto jest gotowe (wystarczy ok 7-10 minut wyrabiania) wkładamy je do miski i natłuszczamy pozostałym masłem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przenosimy je z powrotem na stolnicę i dzielimy na dwie równe części (stolnicę możemy delikatnie oprószyć mąką, choć nie jest to konieczne). Jedną część ciasta odkładamy na bok, a tę, która została na stolnicy delikatnie zagniatamy i rozkrajamy na 3 równe części. Formujemy z nich wałki o ok. 3 cm średnicy i splatamy w warkocz. Podobnie postępujemy z drugą częścią ciasta. Tak oto otrzymaliśmy dwie zgrabne chałki.
Dwie foremki keksówki natłuszczamy starannie masłem, a następnie przenosimy do nich nasze chałki. Przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
PIECZENIE Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Chałki smarujemy żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody i posypujemy cynamonem. Wstawiamy do piekarnika na ok. 30-35 minut do ładnego zrumienienia. Niech nie zwiedzie Was ciemna skórka chałki! Pamiętajmy, że posypana jest cynamonem, więc będzie ciemniejsza niż tradycyjna chałka. Po upieczeniu zostawiamy na 1 – 1,5 godziny do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z keksówek. Właściwie, to same z nich wyskoczą, jak tylko lekko przechylimy foremkę.