Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowa chałka z kruszonką, puszysta i aromatyczna. Najlepiej smakuje z masłem i dżemem. Smacznego!
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 39
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 82
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11871
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 204
Kto nie lubi gulaszu z wieprzowego lub wołowego? Chyba każdy oprócz wegetaria...
Odsłon: 39
Zdrowe, smaczne, proste w wykonaniu, pasujące smakiem prawie do każdego mięs...
Odsłon: 82
Oponki z frytkownicy beztłuszczowej smakują tak samo dobrze jak zwykłe pączki...
Odsłon: 11871
Z podróży kulinarnych Makłowicza. Jej kremowość bakłażan w pełnej krasie.
Odsłon: 204
Składniki
Wszystkie składniki na chałkę mieszamy razem i wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne (około 10 minut na wolnych obrotach mieszadłem typu hak) Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę do wyrośnięcia Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy razem, wyrabiamy, sklejamy w kulkę i wkładamy do lodówki (1 godzina)
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, przekładamy na papier do pieczenia i formujemy w wałki o długości blachy Z wałków zaplatamy w warkocz (końcówki warkocza zakładamy pod ciasto) Tak przygotowana chałkę zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym jakiem i posypujemy kawałkami kruszonki
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopniach przez około 25-30 minut (środkowy poziom bez termoobiegu)