Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli macie ochotę na hamburgera to zmobilizujcie się i przygotujcie go w całości samemu. Najlepiej zacząć od bułek, które wcale nie są trudne. Te domowe są lekkie i puszyste, idealne do hamburgerów. Ostatnio w modzie są także minihamburgery, w których dosłownie się zakochałam do ich przygotowanie te bułeczki będą idealne ;)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113270
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 703
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1228
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 778
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113270
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 703
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1228
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 778
Składniki
Drożdże zasypujemy cukrem i dokładnie rozcieramy aż się rozpuszczą. Dodajemy do nich dwie łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy roztopione masło, jajko, sól i rozpuszczone drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy stopniowo dodając ciepłe mleko. Ma ono mieć gładką konsystencję. Ja użyłam do tego robota i wyrabiałam ciasto około 5 minut. Gotowe przekładamy do miski, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Powinno co najmniej podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, pozbywając się pęcherzy powietrza. Formujemy bułki, ich wielkość zależy od Was. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, każdą lekko spłaszczając dłonią. Przykrywamy i pozostawiamy na około 45-50 minut do kolejnego podrośnięcia.
Rozkłócamy jajko z mlekiem i smarujemy dokładnie wyrośnięte bułeczki. Każdą obsypujemy sezamem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (180°C z termoobiegiem, bez termoobiegu 210°C) około 15 minut. Gotowe bułki powinny mieć piękny złoty kolor (zwłaszcza od spodu). Pamiętajcie, żeby kroić je dopiero po całkowitym wystudzeniu.
*** Z tego przepisy możemy również przygotować bułeczki w wersji mini, które będą idealne jako koreczki na imprezie. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na średniej grubości placek. Z niego wykrawamy za pomocą kieliszka malutkie bułeczki. Następnie postępujemy tak jak w przypadku zwykłych bułek, czyli ostawiamy je do wyrośnięcia (wystarczy 30 minut), smarujemy jajkiem z mlekiem i posypujemy sezamem. Pieczemy również w 180°C z termoobiegiem (210°C bez termoobiegu) przez około 11-12 minut do zezłocenia. Smacznego ;)