Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie jest skomplikowane wykonanie - wadą jest ze zawsze jest mało, dla tego robię mniejsze bo są bardziej obdzielne, choć większe szybciej zrobić. Ja uwielbiam z masłem i solą w każdej wielkości ;). Proponuję podawać też z miodem, pastami, twarogiem. Miła alternatywa dla chleba. Pamiętajcie, że obwarzanek to nie bajgel, ciasto wybacza niedoskonałe wykonanie i zachwyca efekt. Spróbuj.
Szeroki garnek lub głębsza patelnia, miska, blacha do wypieku.
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1493
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 187
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 478
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 437
Potrawka toskańska to łatwy i szybki obiad w dni powszednie, który można przy...
Odsłon: 1493
Smaczna, szybka w wykonaniu przystawka na imprezy i spotkania towarzyskie.
Odsłon: 187
Przepis na kruche ciasteczka pełnoziarniste z otrębami, w których znajdziemy...
Odsłon: 478
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 437
Składniki
Zaczynamy od zaczynu ;). Do ciepłej mieszanki wody i mleka (ok. 40 st. C) wsypujemy drożdże, cukier i miękkie masło, mieszamy do rozpuszczenia. Przykrywamy ścierką i zostawiamy na 20 - 30 minut żeby zaczyn popracował i zwiększył objętość. Najlepsze jest ciepłe nieprzewiewne miejsce. Jak nie masz świeżych drożdży to pamiętaj: ilość drożdży świeżych wystarczy podzielić przez 2 i wyjdzie odpowiednia ilość drożdży suszonych instant.
Wsypujemy mąkę i sól. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Można lekko podsypać mąką. Gotową kulkę ciasta trzeba jeszcze odłożyć żeby podrosła na ok. 20 - 30 minut. Polecam wyrabiać maszynowo - mikser lub inne urządzenie, nie każdy ma wyrobioną rękę do takich prac. Przygotuj sobie między czasie blaszkę z papierem do pieczenia, garnek lub patelnie nastaw z wodą.
Wyjmij kulę z ciastem i podziel ją na równe 14 - 16 kawałków. Ja dzielę na pół i znowu na pół i pół na pół aż uzyskam żądaną ilość kawałków. To metoda na oko - ale w domowej kuchni nie urządzamy apteki. Można tez ciasto zważyć i masę podzielić przez ilość kawałków, a potem ważyć mniej więcej każdy kawałeczek.
Pobaw się każdym kawałkiem, żeby z niego zrobić wałek ok. 20 cm długi, mniej więcej tej samej grubości na całej długości. Nie musza być doskonałe. Skręć wałki i połącz końce tworząc kształt obwarzanka. Połącz końce solidnie żeby się nie rozpadł obwarzanek w wodzie.
Nastaw szeroki garnek lub wyższą patelnię z wodą, dodaj z łyżeczkę soli i zagotuj, potem skręć palnik na minimum. Przygotuj coś do wyławiania obwarzanków - sitko, podbierak i zaczynamy zabawę!! Jak wyrosły obwarzanki jeszcze, to je naciągnij trochę żeby w środku średnia dziura wyszła i wkładamy na gorąca wodę, nie musi wrzeć. Wkładamy po kilka kółek, jedni czekają aż wypłyną na wierzch jak pierogi, ja że robię mniejsze to tak po minucie może trochę więcej wyławiam i układam na papierze do pieczenia na blachę.
Rozbełtuję małe jajko i smaruję każdego wyjętego z wody obwarzanka na blaszce. Następnie posypuję czym akurat dysponuję, ostatnio próbowałam tłuczonymi orzechami - ale jednak czarnuszka i mak wygrywa. Piekę w 200 stopniach na pieczeniu góra dół (termo obieg się nie sprawdził) przez jakieś 15 - 20 minut do zarumienienia.
Upieczone przekładam na kratkę żeby odparowały, ale konieczności nie ma. Zapach w domu nieziemski. Warto spróbować je zrobić i poeksperymentować czym można smacznym posypać. Mniam.