Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Domowy chleb z parmezanem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10703
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4805
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9147
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1351
Składniki
W letniej wodzie rozpuść drożdże, dodaj łyżkę cukru i łyżeczkę mąki. Dobrze wymieszaj i poczekaj, aż powstanie zaczyn. W tym czasie wysmaruj masłem formę na wieniec.
W dużej misce wymieszaj część mąki z 3 łyżkami masła, cukrem, solą, jajkiem, mlekiem i zaczynem. Stopniowo dodawaj resztę mąki, aż ciasto zacznie odklejać się od ścianek. Następnie dobrze zagnieć ciasto i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około centymetra i pokrój w kawałki. Zrób kulki.
Kulki obtoczone w parmezanie, ułóż ciasno obok siebie i wypełnij nimi formę aż po krawędzie. Odstaw do wyrośnięcia na około 40 minut.
Piecz 35 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C.Źródło: Na żywo